Bloggar‎ > ‎

Bentes blogg

Tidigare meddelanden

 • Promenad med mitt dåtida jag Under en promenad i snöglopp mellan Laduviksalen och psykologiska institutionens expedition för att lämna tillbaka tentor fick jag en intressant fråga av min tentamensvaktskollega.- Arkitekt, är inte det ett ...
  Inlagd 15 feb. 2018 01:07 av Bente Kaj Henriksson
 • Positiv feedback Positiv feedbackIbland är det inte lätt att ta ärligt menad kärleksfull positiv feedback. Det är väl när återkopplingen inte riktigt harmonierar med hur jag själv skulle vilja bli sedd ...
  Inlagd 28 jan. 2018 03:50 av Bente Kaj Henriksson
 • 2017 Årskrönika Hej vännerPå årets sista dag är den äntligen här, min traditionsenliga årskrönika. I år rationaliserar jag distributionen ytterligare. Du får hämta den (PDF) genom att klicka här. Om inte ...
  Inlagd 30 dec. 2017 14:05 av Bente Kaj Henriksson
 • Återfunnen lust Återfunnen lust Idag har jag äntligen tagit upp den tråd som jag var så engagerad i för ett tag sedan, projektet Kvinnorörelsens fotfolk runt millennieskiftet. Mesta delen av hösten har ...
  Inlagd 18 nov. 2017 05:53 av Bente Kaj Henriksson
 • Döden-döden-utflykt Döden-döden-utflyktMed ett introvert småleende går jag omkring i tillvaron och tänker på en av de mest engagerande barnutflykterna på länge. Upptakten kom fredag 12/9 och jag ...
  Inlagd 30 sep. 2017 04:51 av Bente Kaj Henriksson
Visar inlägg 1 - 5 av 32. Visa mer »

Promenad med mitt dåtida jag

skickad 15 feb. 2018 00:43 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 15 feb. 2018 01:07 ]

Under en promenad i snöglopp mellan Laduviksalen och psykologiska institutionens expedition för att lämna tillbaka tentor fick jag en intressant fråga av min tentamensvaktskollega.

- Arkitekt, är inte det ett fantastiskt jobb?

När jag drog på svaret lade hon till

- Jag har förmodligen en romantisk syn på jobbet.

- Svaret är ur min synvinkel och jag märker att jag kommer att låta negativ när jag nu tänker efter hur det var för mig.

Utbildningen var fokuserad på arkitekten som en formgivande artist. Mitt första jobb var på ett regionalt kontor i Härnösand. Av den formgivande rollen fanns ingenting. Där var mer av ingenjörskonst. Inte så konstigt då företaget hade sitt ursprung i ritande av jordbrukets byggnader och som blivit mer urbant inriktade.

När jag började var jag den första kvinnliga arkitekten eller ingenjören i kontorets historia. Det var uppdelat mellan vad kvinnor gör, kartritare och maskinskrivare, och vad män gör, tekniska kreatörer som kom in från fältet med dokument som skulle skrivas och ritas. 

Vid fikabordet satt män och kvinnor var för sig och det var kvinnorna som turades om att servera männen kaffe. Det protesterade jag emot genom att, när det var min tur att servera, sätta fram kaffepannan på bordet och säga var så god. Jag minns inte att männen misstyckte, snarare att de tyckte det var skönt att inte bli så där servade vid fikabordet. Händelsen omgärdades av tystnad men fick bestående effekt.

Efter något år flyttade vi till nya lokaler med många små fikabord. Det var lättare att beblanda sig. Jag trivdes bäst bland männen och deras samtal om politik, sport och tekniska lösningar. Kvinnorna pratade matrecept och stickbeskrivningar. Jag började bli utfrusen ur kvinnogänget. 

När jag nu ser på min situation då, inser jag att jag verkligen blev avancerat mobbad. Då var jag mest bara olycklig och tyckte att det var mig det var fel på. De unga ingenjörerna som blev fäder fick uppskattning och omsorg som familjeförsörjare, när jag blev gravid blev min chef förbannad. När jag födde Tuva fick jag inte något grattis över huvud taget, varken på BB eller då jag kom tillbaka, när de manliga ingenjörerna blev fäder skramlades det till grattisgåva.  

Det är möjligt att jag inte var den stjärna de hade hoppats på, men alls inte helt oduglig. Jag var nog både kaxig och bakom ytan osäker. 

Alltså, alla människorna på det där kontoret var trevliga. Det var inte individerna som det var fel på, det var kulturen som skavde.

Jag började vilset och tystlåtet längta efter något annat utan att se några alternativ. När Tuva var två år sade jag upp mig och startade eget. Då hade jag drabbats av en omskakande insikt - jag inte behöver ha någon arbetsgivare, det kan jag vara själv. 1984 startade jag företag och sedan dess har jag varit min egen.

Jag blev lite tagen av min egen berättelse. Det kändes som om jag gick bredvid mitt dåtida jag och ville säga:

- Lilla vännen, det är väl inte så konstigt att det gick som det gick. Du var inte förberedd på och passade helt enkelt inte in i den könssegregerade företagskulturen på ett litet regionalt kontor i mellersta Norrland. Det kostade på för mycket att vara förändringsagent utan stöd. Det var starkt av dig att du sökte dig bort från det jobbet och kreerade din egen sysselsättning. 

På den tiden hade du ingen aning om kulturens osynliga kraft. Nu är du betydligt klokare i det avseendet.

Positiv feedback

skickad 28 jan. 2018 03:46 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 28 jan. 2018 03:50 ]

Positiv feedback
Ibland är det inte lätt att ta ärligt menad kärleksfull positiv feedback. Det är väl när återkopplingen inte riktigt harmonierar med hur jag själv skulle vilja bli sedd eller vara. Konststycket att ta emot positiv feedback får jag träna på rätt ofta nu i vintertider.

Alltså, mina kära barnbarn, de 6-åriga tvillingarna som jag träffar ofta, har satt mig i en prövande skola.

Vi kurar ofta i soffan eller i sängen kring en sagobok eller film för att pausa eller vid läggdags. Då sitter jag i mitten och har en tvilling på var sin sida. De kryper vällustigt och förtjust intill mig. Jag är också förtjust.


Signe brukar (ofta) känna på mina överarmar, helst insidan. Hon stryker dem och ibland grabbar hon tag i gäddhänget och väger det i sin hand. Så fortsätter hon att känna, trycka till lite, smeka. Ibland övergår hennes uppmärksamhet till mina bröst. Helst vill hon hålla i åtminstone ett av dem och väga i handen. Det är jag inte så bekväm med, faktiskt, så jag ber henne sluta. Inspirerad av orgien brukar Hedda smeka mig på hakan. Eller, ja, hakorna är det väl frågan om. Hon smeker dem, dinglar och låter hakhänget darra. 

- Det är som deg säger Signe lyckligt. 

Ja, vad säger man? Jag säger inte så mycket, men tänker att de nog är kärleksfulla och menar väl, trots den obekväma återkopplingen. Eller, jag försöker tänka så. För det är nu jag prövas i förmågan att ta emot positiv feedback. 

2017 Årskrönika

skickad 30 dec. 2017 13:55 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 30 dec. 2017 14:05 ]

Hej vänner

På årets sista dag är den äntligen här, min traditionsenliga årskrönika


I år rationaliserar jag distributionen ytterligare. Du får hämta den (PDF) genom att klicka här


Om inte, så vill jag i alla fall att du tar till dig min önskan om ett 

                        

Gott nytt 2018

Bilden till höger: Dinosaurier och babysar, det är grejer det.Återfunnen lust

skickad 18 nov. 2017 05:37 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 18 nov. 2017 05:53 ]

Återfunnen lust

Idag har jag äntligen tagit upp den tråd som jag var så engagerad i för ett tag sedan, projektet Kvinnorörelsens fotfolk runt millennieskiftet. Mesta delen av hösten har gått och jag har burit på en dov frustration över mitt icke-skrivande.

 Förra helgen träffade jag min stöttegrupp och hörde mig själv berätta om min höst.

Redan i augusti, efter 8 års uppehåll, fick jag en urinvägsinfektion som gjorde ont både i kropp och själ. Jag har sedan dess gått på en rad antibiotikakurer eftersom infektionerna återkommit kort efter att kuren avslutats.

Svedan, smärtan, trängningarna, det eviga kissandet gav näring till grubblor om hur det stod till, egentligen, med min blåsa. Orostankarna malde. - Vad säger att jag skulle slippa recidiv (återfall) från en aggressiv cancer? - Varför skulle just jag slippa undan? 

Motvilligt gjorde jag mig beredd på att starta om igen från ruta 1, som för övrigt inträffade för nästan exakt 10 år sedan, med operationer och behandlingar och trassel i minst 2 år. Bet ihop. Avstod från min kära vattengympa för att undvika infektioner och packade ryggsäcken med extra många bindor och ombyteskläder. Med vemod tänkte jag att jag nog inte orkar slutföra mina skrivprojekt under pågående behandlingar. Och hur det går vet ju ingen. Kanske måste blåsan tas bort, trots allt. Eller kanske klarar jag mig inte den här gången. I så fall kan jag glädjas åt att ha fått 10 värdefulla år till låns. Trots dessa dystra tankar gick vardagen ändå sin gilla gång. Men jag märkte att jag hade koncentrationssvårigheter.

Som tur var kom en rutinkallelse till årlig cystoskopi (titt i blåsan) i slutet av september. Undersökningen lugnade ner mig och satte punkt för grubblorna, för det såg bra ut men innebar ännu en ny urinvägsinfektion som jag väl fick som gåva av själva underökningen. Nu äter jag en 8 veckors antibiotikakur och skall äta ännu längre ifall infektioner återkommer.

I samma veva äntrade jag en intensiv jobbperiod, främst som tentamensvakt. Almanackan var knökfull både vardag och helg. Då hände något i mitt andra jobb som gjorde att jag kom att jobba ännu mer, ibland både dag och natt. Jag gick omkring i tillvaron som en uppskruvad mekanisk docka. Den perioden avslutades för en vecka sedan. Långsamt återhämtar jag mig.

Det har legat en våt matta av frustration över min tillvaro. Den har handlat om bristen på skrivande. Jag har faktiskt tänkt rejält självkritiska tankar: - Snacka går ju, men hur är det med verkstan? -Jag är bra på att påbörja projekt, men hur är det med att genomföra dem? - Hur kommer det sig att jag åtar mig så mycket jobb när jag faktiskt vill skriva? - En uppblåst svammelbubbla, tom om man sticker hål på den, är vad jag är.

 Allt det här berättade jag om för min stöttegrupp. Berättade också mer konkret om min gedigna hög av olika skrivprojekt och i vilka stadier de befinner sig.

Jag hörde ju min egen berättelse, och fick också återkoppling på att det minsann inte är konstigt om jag saknat ro att skriva. Å så fick jag frågan: När lugnet nu lagt sig, vad vill du börja med i ditt skrivande? Jag svarade efter en stunds funderande att det nog är projektet Kvinnorörelsens fotfolk vid millennieskiftet. Jag har en tydlig och konkret tråd att dra i, nämligen att fullfölja artikeln om Irene Jansson som drev ett riksomfattande kvinno-innovations-projekt.

Det skiftade mitt fokus. Jag märkte det inte då, men något hände dagarna efter. Istället för att vara missnöjd med vad jag inte gjort, började jag känna lust till och fokusera på vad jag vill göra och vad jag ska börja med.

Nu har jag med förnyad energi slutfört en del åtaganden som legat i vägen, tex få iväg massutskick om våra böcker och göra underlag till bygglovshandling åt bostadsrättsföreningen.

Parallellt med allt detta har jag börjat läsa om hur man ger ut e-böcker. Fick tips via FaceBook i någon av de skrivargrupper jag är med i. Tina Back har nyligen kommit ut med en bok, Skapa en ebok med Jutoh: från manus till uppladdad ebok, som jag köpt och börjat läsa lite förstrött.

Det slog mig att jag har en lösning på, om inte ett problem, så i alla fall en möjlig väg framåt. Det är klart att jag gör artiklarna som e-artiklar. Det blir busenkelt att sammanställa dem till en e-bok. Så får det bli. Därför har jag rekvirerat en serie ISBN-nummer från Kungliga Biblioteket. 

Lust och energi har hittat hem. Nu är det kul igen att skiva. 

Döden-döden-utflykt

skickad 29 sep. 2017 00:16 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 30 sep. 2017 04:51 ]

Döden-döden-utflykt
Med ett introvert småleende går jag omkring i tillvaron och tänker på en av de mest engagerande barnutflykterna på länge. 

Upptakten kom fredag 12/9 och jag skulle ta hand om tvillingarna fredag-lördag-söndag medan föräldrarna skulle åka till Grövelsjön på tu man hand i nyköpt bil. Jag hämtade flickorna från förskolan och vi cyklade tillsammans hem och fikade. 

Under fikat kom denna bild i ett whatsup-meddelande från Tuva och Leo, som oplanerat besökt en av kyrkogårdarna i Falun. 
Det här är familjegraven där min mamma är begravd i Falun. Jag har inte besökt den sedan gravsättningen hösten 2003. 

Jag visade gravstenen för tjejerna och de ville veta vilka alla namnen var. De fascinerades av att Tuvas mormor och min mormor hade samma namn, Ruth, och att min mormor dog när Tuvas mormor (min mamma) bara var tre månader gammal. Signe uttryckte sorgsenhet över att aldrig ha träffat sin mormorsmor.

Tvillingarna undrade var de döda fanns någonstans. 
- De ligger nere i jorden nära stenen. Min mamma Ruth lades dit i en urna. En urna är en sorts vasliknande burk med med lock. Det kunde vi göra för hon var kremerad. Det innebär att hon eldades upp så att det bara var aska kvar. Min pappa kremerades också och han lades i en urna som vi for ut till havs med, slog hål på urnan med en hammare och strödde askan i havet. 

Barnens öron blev elefantöronstora.

- Gravstenen på bilden står inte alldeles ensam, den finns bland andra gravstenar på en kyrkogård. Det finns kyrkogårdar för de döda lite här och var, även här i Solna.

De ville omedelbart besöka en kyrkogård. 
- Det kan vi göra, vi kan bege oss till Norra kyrkogården i Solna som ligger ganska nära. 
- Jaaa, nu på en gång! 
- Nej, det är på väg att bli mörkt och då ser man dåligt, men vi kan fara dit i morgon. 
Med det lät de sig nöja.

Det första de sa när de vaknade var något om kyrkogården. 
- Jodå, vi ska cykla dit, men först ska vi äta frukost.

Så kom det sig att vi besökte Norra kyrkogården på lördag förmiddag 13/9. Jag hade sonderat lite och lagt upp besöksturen så att vi började med de mindre och ganska diskreta gravstenarna för att se de större och mer spektakulära efteråt. Vidare var jag noga med att förklara att vi inte skulle se mormorsmorsgraven eftersom den ligger i Falun. 

Vi cyklade i prydlig gåsrad till kyrkogården. Väl framme var de förväntansfullt ystra och jag hade jämt skägg att tona ner den hoppiskuttigt klättriga och ljudliga ivern. Det var ju inte en lekpark vi skulle besöka trots alla klättervänliga stenar. Introducerade begreppet värdighet som uttryck för hänsyn till både döda och ofta sörjande levande. 

De var djupt fascinerade av den stora mängden stenar med symboler, blommor, hjärtan, duvor, änglar, strålar och mycket mer. 
Här pekar de på de fina blommorna och några hjärtan, som man inte får röra, bara titta.
Sorgesamt blev det vid den här graven.
- Titta, här är en gravssten med bokstaven H, som i mitt namn (Hedda). Va fint!
Efter en stunds funderande kunde jag förklara: 
- Det här H-et är inte en gravsten. Det är ett lock över ett nyligen grävt hål i marken. Om några dagar ska en urna sänkas ner i hålet och sen ska de lägga tillbaka locket av gräs, som syns bakom blommorna. Det kallas gravsättning, alltså att sätta ner i graven.
Vi gick vidare upp på en höjd. Där fanns en kulle med ett hål i marken. Ett gryt?
Gravstenarna blev större och större...
... som övergick i ett område var regelrätta mausoleer. 

Vi kom också till ett område med många gravar med östeuropeiska namn. Första eller andra generationens nysvenskar, gissar jag. En del romska namn såg jag också, Taikon t ex.
Bedövande vackert, tyckte tvillingarna.
- Vem är han där i mitten med alla strålarna?
- Det är Jesus.
- Aah, det är han som kommer vid jul. Tomten ...
Det där blev för filosofiskt svårt för mig att bena ut så jag lämnade det okommenterat. 

Sammantaget var detta en höjdarutflykt. Tvillingarna var överväldigade. De tyckte landskapet var vackert. Symbolerna var spännande. De uppskattade de väl designade gravplasterna och stenarna. Allt guld, de olika stilsorterna, stenarnas slipning eller inte slipning, de upphöjda eller nedsänkta inskriptionerna, blommorna, växtligheten ... Även stationerna för gravvårdsarbetarna var intressanta med sina hinkar, spadar, krattor och vattenslangar.

Signe slog ut sina armar på en kulle med ljuset sipprande mellan träden och utbrast:
- Det är såååå vackert här.

Vi läste på gravstenarna och de noterade särskilt de gravar där barn begravts. En var bara tre dagar gammal. En annan 3 månader. 3 år, 7 år, 9 år, ... intresset avtog ju högre åldern var på den döde.

Det blev uppenbart för dem att man kan dö innan man blir gammal. 
- Vem tar hand om oss om mamma och pappa dör? 
- Det kommer inte att hända. 
- Men om det händer? 
-  Jag kan inte säga exakt hur det blir, men ni kommer inte att bli övergivna. Någon vuxnen som ni tycker om kommer att ta hand om erDet kan vara någon av mammas och pappas goda vänner, farmor Kattis eller jag. Men troligast är kanske att det är faster Lova. Med det beskedet kunde jag skönja ett nöjt leende på deras läppar.

Mellan hägg och syren

skickad 6 sep. 2017 00:14 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 9 sep. 2017 10:55 ]

Bloggen handlar om att hänga i träd vid min ålder, om sommarens erfarenheter av trädcamping för damer (och herrar) med passerat bäst-före-datum. Det är en campingform som passar oss som gillar närhet till naturen och som har svårt att komma upp från och ner på backen.

Jag har hängt några dagar åt gången, både själv och i sällskap. Erfarenheterna grundar sig på 
 • Ett första utrustningstest med cykeltur till Paradisets naturreservat i Huddinge.
 • Några nätter i Uppnäs nära Norrtälje runt midsommar, då jag hade lättillgänglig support av Tuva och Leo. 
 • Tio dagars bilsemester runt Mälaren med trädcamping i goda vänners trädgårdar och några tafatta försök att campa helt och hållet utan tillgång till vänners bekvämligheter som vardagsrum, toalett och dusch. 
 • Två dygns trädcamping med Gunnel i vänners trädgårdar på en biltur runt Mälaren. 
Nu kan jag mycket mer. Om utrustningen, om att hitta lämpliga hängplatser och om mina krav på tillvaron för att det här ska bli roligt. 

Förutsättningen är att ha en utprövad hängutrustning, bil, kartor, internetuppkoppling och en och annan vän att campa hos eller med. Jag har dessutom tillgång till en ovärderlig kunskapskälla i mågämnet Leo. Det är han som gett mig både kunskap och stöd i att tillägna mig den trädcampingens teori och praktik som jag delger bloggen. 

Jag har mött personer som fascinerats och vill att jag skriver om detta. Det gör jag gärna. Här och nu. 

Innehåll
Naturträdcamping
Social trädcamping
Utrustningen
Uppsättningen
Citat och frågor
Ordlista
Tack

Naturträdcamping
Det visade sig vara lättare sagt än gjort att hitta bra hängställen.

Jag kände mig svajigt osäker då jag skulle hitta träd att hänga i alldeles själv. Men det har jag ändå gjort några gånger. Lärdomen från dessa äventyr är att vara ordentligt påläst på kartan. Min speciella kravprofil på häng gör att jag får söka mig till offentliga badplatser och naturområden som har P-plats, raststuga eller vindskydd / grillplats och toalett. Vanliga campingplatser går bort, de är alldeles för stökiga och exploaterade. 
Naturskönt hängande i Paradisets naturreservat i Huddinge. Det var bökigt att komma hit utan bil. Cykel med vagn på pendeln, cykling i bostadsområden och förfärliga industriområden på vägar med tung trafik. Ingen höjdare. Hädanefter vill jag ha bil.

Första natten under bar himmel i Ängelsberg. Marken full av myror och av det lärde jag mig något. Här träffade jag ett par som upplevde den stora branden på nära håll för några år sedan. Mer om det i en senare blogg.

Social trädcamping
Överlägset trevligast och bekvämast har varit att hälsa på vänner och campa i deras trädgård eller skogsdunge. Jag eller vi har kommit på eftermiddagen, lagat middag tillsammans, ätit gott i glada vänners lag, förtjusat värdfolket med trädhängandets praktiska konst, ätit frukost tillsammans, plockat ner utrustningen och dragit vidare. 
Hos Max och Mimmi i Gångholmen söder om Västerås hängde jag mellan slott och koja.

Hos Ullis i Mälby Kulle nära Malmköping i en park nära ridskola och flanerande hästar.


Hos Mats och Bitte i Hälleforsnäs i deras parkliknande trädgård mellan äppelträd och altan. Här är det morgon och sovsäcken hänger på vädring.

Hos Kristina Slotte i Sala mellan hägg och syrén, diskret med utsikt över en åker. Översta vinjettbilden är Gunnels näste vid samma tillfälle.


Vi behövde röja lite för att bereda mig platsen mellan hägg och syrén. 

Hos Torsten och Birgitta på Fogdö hängandes med Gunnel.
 Ser ut som om vi står på marken, men så är det inte. Det regnade ihärdigt - en sällsam ljudupplevelse. Inte en enda droppe nådde in till oss.

Det regnade ihärdigt ett dygn eller två. Men inte gjorde det något. Gunnel gör sig redo att krypa till kojs.

Efter att ha lyssnat på regnet ett tag på morgonen kröp jag ut och kunde gå in till en brasa och lyssna på klassisk musik medan Birgitta fixade frukost. Det är sånt här jag menar med den sociala trädcampingens stora fördelar.

Utrustningen
Jag blev rekommenderad att köpa ett färdigt kit med hängsäng/myggnät, underkilt och tarp. Det var ett bra råd. Flera av mina yngre och mer erfarna vänner köper material och syr själva. Det går bra det med, men då behöver man också kunna en del.

Senare kompletterade jag utrustningen med trädbälten, karbinhakar och särskilda linor av mycket starkt material, dyneema, till hängsängen och en varm ultralätt dunsovsäck. 
För att sova skönt behöves en hängsäng med myggnät, myggnätsstag, undertarp, en skön kudde och varm sovsäck.

Den regnskyddande utrustningen består av tarp, trädbälte, tarplina, tarppinnar och tarppåse.

Jag använder min favoritkudde (Tempur), en lite mindre kudde under knäna, en varm lätt sovsäck och sist, men inte minst, kisspottan (den ovala glassburken). 
Ficklampa, pannlampa, bra kniv, rejäl sax, tändstickor och tändare, extra linor, kisspotta (glassburken) och spork ingår också i packningen. 

Nu känns utrustningen perfekt. Min beskrivning inkluderar inte kök, typ triangia, kylväska och sånt. Det är ett annat kapitel. Själv väljer jag att bara förse mig med lite frukost och äta all annan mat på lokal eller hos vänner.

All utrustning ryms i en vanlig matkasse. Sovsäck, kuddar och extra filtar behöver en egen kasse.

Kostnad 
Så här långt har min utrustning kostat strax under 4000 kr. Jag har räknat in allt som jag skriver om, både grundkit, dunsovsäck och allt extra lullull. Allt har jag köpt i Sverige, utom sovsäcken som jag beställde från USA med leverans från Kina. 

Ett grundkit kostar ca 2000 kr, vilket går bra att starta med om man har bra sovsäck eller täcke sedan tidigare. Syr du själv kan du halvera den kostnaden.

Uppsättningen
Du ska sätta upp din hängsäng och ett tak, en tarp, som regnskydd. Om det är uppehållsväder börjar du med hängsängen. Om det regnar börjar du med regnskyddet, dvs tarpen. Så här går det till.

Hängsängen
Välj ut två stadiga träd eller andra fasta punkter
med 7-12 meters mellanrum och någorlunda slät mark mitt emellan. Du vill ju inte ha vassa stenar eller en myrstig att kliva på i nattmörkret.

Fäst trädbältena
vid var sitt träd, ungefär på den höjd som dina uppsträckta armar medger när du står raklång vid trädet. 

Fäst hängsängen 
i de två träden med hängsängens karbinhake i trädbältets ögla. Justera i både sidled och höjdled. Se bilden hängvinkel illustrerad med tumme och pekfinger nedan. Höjdled handlar om att det ska vara bekvämt att kliva i och ur. Prova dig fram. Jag har valt att köpa en särskild och mycket stark hängsängslina, en whoopiesling av dyneema. Den är mycket lätt att justera längden på.
Lite överkurs. Du kan säkra hängsängens böj i ett konstant läge genom att förse den med en structural ridgeline. I teorin fungerar det som på bilden. Vilken vinkel du än har på hängsängslinan så förblir hängsängsböjen konstant. Det är något jag förstår nyttan av men ännu inte lärt mig i praktiken. 

Fäst underkilten
med underkiltens två karbinhakeförsedda resårlinor på hängsängens lina, först ena sidan sedan den andra. Två karbinhakar på varje sida av underkilten fäster du i hängsängens öglor. Se bild nedan.

Staga upp myggnätet
Myggnätspinnar träs in i ett litet knapphål i en fåll, se bilden nedan. Linan ovanpå myggnätet fästs i nocklina eller trädbälte. 
Bilden visar 
1 att tarpen kan hängas upp vid sidan om, lätt att bruka som tarp utifall regnet skulle komma
2 att myggnätet fästs i nocklinan
3 att hängsängen fästs i trädbältet och 
4 att nocklinan spänts i trädbältet i ett ganska lågt läge 

Tarpen är uppvikt för att visa en vinkande Bente. Passar på att visa på några detaljer. 
Blå pil - här regleras hängmattans sid- och höjdled med en snillrik tunn linkonstruktion, en whoopiesling av dyneema, som innebär att man försiktigt föser linan hit-dit men vid drag så nyper den.
Rosa linje - markerar platsen där myggnätets stagpinnar träs in i sin fåll.
Grön linje - anger underkiltens fästning vid lina och hängsäng.

Fotat inifrån under bar himmel i Ängelsberg. Med lite god vilja går det att se både nocklinan utanför myggnätet och den extra lina jag satt upp för att hänga saker i. Jag ska sy mig en påse eller två som jag kan hänga på nämnda lina, nyttjande prusikknop så påsen hålls i läge. För pannlampa, glasögon, mobil, nycklar, bok, hörapparat, liten högtalare och slikt.

Tarpen
Fäst tarpens nocklina
Tarplinan är tarpens nock. Nocklinans placering i höjdled beror på förväntad väderlek och behov av utsikt. Du fäster den i trädbältet eller runt trädet en bit ovanför den.
I vanliga fall kan det vara skönt att ha lite rymd under tarpen, dvs med högt placerad nocklina. Blir det en varm regnfri natt kan du hänga tarpen vid sidan om, eller ha upprullad på nocklinan, redo att snabbt dra över om uti fall att. Om det ska regna mycket är det bra med lägre placerad nocklina och därmed få en lågt sittande tarp med bra regnskydd.  

Häng upp tarpen och justera i sidled
Lägg tarpen över nocklinan. Jag struntar i att trä linan genom tarpens öglor. Det finns ett fiffigt sätt att fästa som gör att det lätt att justera tarpens läge i sidled.  
Fäst två i öglor i nocklinan med prusikknop och 
Förse tarpens sidmitt med en karbinhaksförsedd kort tamp. 
Nu är det lätt att justera tarpen i sidled så att den hänger i perfekt läge över hängsängen.
Tarpens hörn förankras i mark eller vegetation.
En tarp kan också hängas på diagonalen.

Kristina Slotte i Sala har fått besök två gånger. Här engagerar hon sig i myggnätets upphängning.

Idealisk hängvinkel för hängsängens infästning vid sitt träd. Det finns mätutrustning att köpa för den som är lagd åt det mer exakta hållet. 

Ju mer vågrät hängvinkeln är, desto större påkänning är det på utrustningen. Det fick Gunnel erfara den hårda vägen då hon dråsade i backen inte mindre än tre gånger av linor som gick av. Jag trodde att linorna kunde förlängas och spännas mer eller mindre vågrätt mellan två glest stående träd. Efter tre misslyckanden gav vi upp och sökte oss till träd med lagom avstånd som medgav en mer harmonisk hängvinkel. Ytterligare en lärdom, alltså.

Slutligen en bild på mig i demonstrationstagen. Jag lär genom att lära ut.

Citat och frågor 
om upplevelsen av att hänga och varför man håller på detta viset.

- Hänga, det är som att ligga i en livmoder med utblick mot kosmos!
- På morgonen känns ryggen som om den fått massage eller vattengymnastik. Efter en hängande natt är jag inte så stel som jag brukar vara. Trädcamping förlänger den period i livet då camping är ett alternativ. Med andra ord, det är ett bekvämt sätt att fortsätta campa för oss med passerat bäst-före-datum.
- Vaggandet är närmast magiskt rogivande.
- Ljuden, jag säger bara det, ljuden. Vinden, trädrasslet, regnet, de prasslande djuren...
- Den friska luften. Närheten till naturen. Äventyret.
- Funderar på att göra mig av med tempursängen för 30 papp och sova hängandes hemma i lägenheten. Om jag kan lösa upphängnings- och möbleringsfrågan.

- Är du inte rädd? - Nä, för vadå? Jag trädcampar ju inte inne i storstadsmyllret. Risken att bli överfallen eller överkörd är minimal. De stora vilda djuren skakar nog förundrat på huvudet inför åsynen av den snarkande jättekokongen. Och ohyra kommer inte åt mig, jag har myggnät. 
- Oroar du dig inte för nånting? - Jodå. Jag känner mig osäker på kartläsning när det kommer till att hitta bra hängställen. Jag har en hälsa som kan ställa till det lite och har behov av toalett. När det gäller vildmarkscamping på egen hand, så oroar mig tristessen och vad jag ska hitta på om det spöregnar länge. Jag själv är ganska tråkig att umgås med 24 timmar om dygnet. Summa summarum är jag själv den svagaste länken. Men jag tycker att jag eliminerat mina svagheter genom att uppfinna "den sociala campingen".
- Vill du hitta likasinnade? - Väldigt gärna. Kompisar att hänga med och hos, det är grejer det. Hör av dig om du vill prova. Det är ett speciellt sätt att umgås.

Ordlista 
Vissa ord och begrepp på engelska saknar ännu en vedertagen svensk översättning. De förklaras här. Jag kommer att blanda engelska och svenska begrepp, så som jag lärt mig använda dem. 

Tarp = tygtak. 
Treehugger = trädbälte, trädrem, trädkramare. 
Ridgeline = tarpens nock, den lina som håller tarpen uppe. 

Hammock = hängsäng, hängmatta. 
Whoopiesling = hängsängens justeringslina som är gjord av materialet dyneema, ett av världens starkaste material och 3 gånger starkare än stålwire. 
Underblanket = underfilt, underkilt, h
indrar nattkylan att tränga in i den goa sängvärmen.
Structural ridgeline = en lina som håller hängsängen i konstant svajläge.
Prusikknop = en knop uppkallad efter sin uppfinnare Karl Prusik och används för att knyta fast en tunnare tamp på ett grövre rep så att det är möjligt att enkelt flytta knopen. När knopen belastas låser den fast, medan den går att flytta längs med repet när den inte belastas. Den är enkel att göra och används för att justera tarpens läge utmed nocklinan. Eller för att hänga upp saker och göra dem flyttbara utefter en inre taklina.

Tack 
för häng och umgänge under midsommar i Uppnäs hos Ulrika, Mats, Gunnels och Birgittas klaner. 
Tack till er som förgyllde min hängande semester runt Mälaren i augusti: Max (son) och Mimmi i Gångholmen söder om Västerås, Ullis (fd studiekamrat) i Mälby Kulle nära Malmköping, Mats (kusin) och Bitte i Hälleforsnäs, Kristina (kollega som tentavärd på KTH) i Sala och Birgitta och Torsten (hängkompis Gunnels nära vänner) i Fogdö nära Strängnäs. Sist men inte minst, tack Leo för allt kunnande du gett mig. 

You made my summer! Mersmak!
Tack Gunnel Ginsburg för att du ville hänga med mig. Mersmak!  Och tack Kristina Slotte för att jag fått lära känna dig, hänga med och hos dig. Mersmak!

Jag och mitt komplicerade intresse för historia

skickad 9 juli 2017 11:33 av Bente Kaj Henriksson

Sommaren glider fram i snigelfart om jag tittar framåt och i racerfart om jag tittar bakåt. Efter midsommar har jag jobbat mycket och före midsommar gjorde jag det med, med undantag för några dagar då jag campade och firade midsommar hängandes i träd.

Å så har jag med stigande fascination läst Karin Bojs' bok Min europeiska familj de senaste 54000 åren. Nu har jag gett mig i kast med Karin Bojs' bok Min europeiska familj de senaste 54000 åren. Böckerna handlar om hur människan utvecklats och rört sig till och i Europa och Sverige.

Det lämnar mig med en undran över hur det kommer sig att detta är så himla intressant när jag varit så ointresserad av den släktforskning som min mamma hängav sig åt. Enligt henne att jag var en ofullgången människa som inte var historieintresserad. Själv tyckte jag att livet framför mig var mer intressant än livet bakom mig.

Nu läser jag alltså dessa böcker och förundras. Både över DNA-tekniken som kan ge svar på hypoteser som hittills bara kunnat vara hypoteser och över mitt genuina historieintresse.

Jag försöker förstå varför viss typ av historia är intressant med annan inte är det. Har kommit fram till att mitt intresse nog handlar om de stora penseldragen och om rörelsen, utvecklingen, skeendena. Inte så mycket om hur möbler var utsnirklade, kläder krusidullade eller vem som var barn till vem och hur folk skrev suktande brev till varandra.

Jag kommer kanske på något mer att säga om saken, men just nu får jag inte till nåt mer.

Tyst minut

skickad 11 apr. 2017 13:17 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 11 apr. 2017 13:25 ]

De tysta minuterna duggar tätt dessa dagar.

I söndags samlades flera tiotusentals människor på Sergels Torg för att manifestera kärlek och sammanhållning som ett "vapen" mot terrorism. 

I måndags, alltså igår, påkallades en nationell tyst minut i hela Sverige. Jag befann mig tillsammans med min brukare i ett rum på en plats norrut och vi hade vår egen tysta minut tillsammans. Utanför stannade en röd buss vid sin hållplats och också den stod blick stilla och overksam i en minut. Kändes lite fint att vi var synkade med den.

Modern och barnen i nedanstående berättelse om barns sorgebearbetning är mina nära och kära, alltså dotter och barnbarn. Tvillingarna mötte för första gången begreppet och företeelsen tyst minut i praktiskt utförande.

Tyst minut

Modern pratar med sina tvillingar på 5,5 år om valda delar av terroristattacken.
De höll tillsammans en tyst minut för offren.
Det var barnens första tysta minut.
Så talade de en stund om när och varför man håller en tyst minut.

Barnen beslöt då att genomföra ännu en tyst minut.
För Simbas pappa, Lejonkungen Mustafa.

Global fact certificate

skickad 8 apr. 2017 02:18 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 8 apr. 2017 02:42 ]

Så här dagen efter terrorattentatet känns det mesta av normalitet fel att göra. Eller rätt. Livet behöver få gå vidare och det är viktigt att leva normalt, säger förståsigpåarna. Jag har suttit och bråkat med bilder och länkningar samtidigt som nyheterna mal på om attentatet. Det är för bedrövligt. 

Nu tänkte jag föreviga en liten goding som muntrar upp mig.
För någon vecka sedan gjorde jag ett test anordnat av Gapminder.  Jag hittade möjligheten att testa mig via Twitter, som jag följer ytterst sporadiskt. Till min förvåning hade jag alla rätt. Igår, strax före attentatet, fick jag ettårigt certifikat i Global fact. 

- Lite stolt är jag allt, mitt i bedrövelsen.

Vill du testa dig?
Det kan du göra via den här länken
http://forms.gapminder.org/s3/fb-swe-2017

Hör utan att förstå, vill senare ha mer

skickad 7 apr. 2017 10:35 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 8 apr. 2017 01:02 ]

Jag sitter som fastnaglad vid TVn som rullar ut samma information om och om igen. Sverige har, förmodligen, drabbats av en terrorattack då en lastbil kidnappades och kördes med hög hastighet på Drottninggatan. Den mejade ner, skadade och dödade flera personer.  Jag skulle varit hos vänner nära Slussen men det har jag sakta men säkert förstått att det helt enkelt inte går för sig. Stockholm city har stängt, all kollektivtrafik står stilla och folk ombeds hålla sig borta från centrum.

En talesperson, som jag inte minns vare sig organisationstillhörighet eller namnet på, säger att det vi kan göra just nu är att reflektera över det som skett och vilket samhälle vi vill värna om.

Jag har redan börjat förundras över mina reaktioner. Eller brist på reaktioner. Ganska omgående såg jag på någon av mina nyhetsappar att en lastbil kört in på Drottninggatan och kört på folk. Min reaktion var en axelryckning, en galning har kört fel. Oj då. Som om det var en moppe som råkat köra fel. 

Så här några timmar senare ter sig min reaktionen märklig. Redan då borde jag förstått att en lastbil som mejar ner folk inte är att leka med, att ett samhälle inte kan acceptera sådant med mindre än att poliser stänger av och jobbar med att begränsa följdattentat och skydda sin befolkning. Men jag förstod inte det. Jag hörde, men förstod inte. Tänkte att tumultet kunde vara över på en halvtimme trekvart och att jag nog skulle kunna ge mig av mot centrum, kollektivt eller på cykel. Nu inser jag att Sverige gått in i katastrofläge, fredagsmyset har frusit inne och jag börjar undra om jag över huvud taget kan gå på teaterföreställning på söndag.

Den här anmärkningsvärt tröga reaktionen från min sida påminner om händelserna i Oslo då Anders Behring Breivik var i farten. Jag tog in informationen men förstod den inte. 

Efter ett tag, när nyhetsflödet pumpar på, händer något annat med mig och andra med. Jag har behov av att förstå det som skett genom att höra berättelser. Gärna med fasa och vidrigheter. Det är som ett sug efter smaskigheter, och jag förfasar mig över "nyheter" om skottlosning i Fridhemsplan och Globen, nåt händer på Mall of Scandinvia. Märker att "nyheterna" sprids som präriebrand på FaceBook. 

Vad jag hittills förstått är dessa "nyheter" obekräftade och troligen falska. De är omedvetet förmedlade eller medvetet skapade rykten. Det tragiska med dessa är att de tar plats i det ansträngda nyhetsflödet. Jag förstår suget efter värstingberättelser, vi vill förfasa oss. Men nu behöver åtminstone jag hålla huvudet kallt. 
Allt som sprids är inte sant just nu. Det räcker och blir över med vidrigheter i det som är bekräftade nyheter. 

1-10 of 32

Comments