Bloggar‎ > ‎Bentes blogg‎ > ‎

Jante, hemsidan och jag

skickad 2 nov. 2016 04:19 av Bente Kaj Henriksson   [ uppdaterad 4 nov. 2016 09:25 av Bente Kaj Henriksson ]
Jag pysslar med min nya hemsida i stort och smått. Bökar med domännamnet, lägger in illustrationer och nu senast har jag lagt in material under sidan Projekt. Sidan Projekt är min plats för ofärdigt material, skisser på texter, artiklar, böcker... Pysslet aktualiserar diverse frågor. Frågor för dagen är nygamla och absolut aktuella och relevanta.

Eget eller etablerat förlag?
Efter att ha lagt upp några av mina projekt undrar jag, förutsatt att jag jobbat vidare med projekten ett tag, om jag ska förlägga själv eller samarbeta med etablerat förlag. Helst vill jag ha en förläggare med en redaktör som jag trivs med. Det skulle vara fantastiskt.

Illustrera själv eller samarbeta med illustratör?
I vissa av mina projekt, kanske till och med alla, skulle jag vilja samarbeta med en illustratör. Men jag skulle också kunna illustrera själv.

Pappersbok eller e-bok?
Ja, det är en bra fråga.

Jante flaxar runt mig med sina försåtligt kloka frågor ställda med fördömande hållning. Hen undrar bl a
- Vilket förlag skulle vilja förlägga dina böcker?
- Vem skulle vilja jobba med dig som redaktör?
- Vem skulle vilja illustrera?
- Vem skulle vilja läsa?
- Hur ska du nå läsarna?

På det försöker jag svara Jante istället för att ducka.
- Hörru Jante, det där är i och för sig bra frågor att ställa sig. Men de kan ställas med en mer nyfiken och öppen hållning än din. Du har ju dömt ut mig på förhand! Jag själv tänkte faktiskt ge mig en chans, jag vill i alla fall försöka innan jag gett upp. Dessutom tycker jag att det i alla fall finns korn att utveckla i mina projekt. Kort sagt, jag tycker att du är orättvis, eller snarare, att du har dåligt omdöme när du sågar mig jämsmed skoknölarna.

Med ett terapeutiskt reflekterande noterar jag att jag är van. Jante brukar komma och hälsa på när jag skapar och står inför att visa upp vad jag gjort. Jante kan hålla mig i ångestfyllt förlamande grepp. Hittills i livet har jag väntat ut henom. Nu provar jag att, om inte skita i henom så i lalla fall, säga till henom på skarpen. - Plats i korgen, tig med dig. Ligg! Ligg still!

Därför blir det viktigt för mig att få hemsidan att fungera. Den kommer att vara till hjälp då jag ska visa mina delprojekt för både tänkbara förlag, redaktörer och illustratörer. Så småningom. Bara jag får hemsidan uppladdad under Perspektiv.se och hemsidan bl a försedd med differentierad åtkomst.
Comments