Kunskapsnystanets böcker handlar om Signe, en bångstyrig 6-7-8 åring. Hon är något alldeles extra i sin vetgirighet och förmedlar till andra barn vad hon lär. Vi följer henne genom sjukdom, lärdom, forskande och så småningom ansvarstagande. Berättelsen tar sin början då hon blir mystiskt sjuk... 

Kunskapsnystanet har fått bli paraplynamnet på ett bokprojekt som idag består av 4 barnböcker för vetgiriga barn från 6 år. De är
  • Signe Medicinvägrare (behöver botas från i borrelia). 
  • Signe Kunskapsdetektiv (om vad som gjorde henne sjuk, och frisk igen, och hur det kommer sig att man vet det man vet)
  • Signe Forskare
  • Signe Rebell

Lämnade till förlag 
De två första böckerna ligger hos ett antal kvalitetsförlag för bedömning. De andra två är skisserade och delvis skrivna, men inte riktigt mogna att lämnas till förlag än. Böckerna är tänkta för den öppna marknaden, inte som läromedel. 

Varför kunskapsnystan?
Nysta kunskap, det gör vi alla då vi lär. Utöver att stimulera barn att nysta kunskap, främja fantasi och förtjusning i att lära vill Kunskapsnystanet förmedla en faktabaserad världsbild och fylla ett bokutgivningsgap. 

Barnlitteratur på svenska om tex bakterier, virus, antibiotika, vaccin och resistens saknas nämligen nästan helt. På tyska och engelska finns massor. Ämnena berör mänsklighetens ödesfrågor som bakterieresistens och konsekvenser av vaccinationsmotstånd.  Kunskapsnystanets böcker vill vara som vaccin mot faktaresistens för både barn och vuxna och tidigt lotsa in barn till kunskaper som behöver ha för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Med humor, fakta, fantasi och fascination över vår förunderliga värld.

Vilka står bakom?
Idé, text och bildmanus Bente Kaj Henriksson.
Bild och layout Anna Pers Bräcke. 
Anna är den illustrerande stjärna jag helst samarbetar med. Kolla www.annapersbracke.com och Instagram: @annapersbracke
(C) Perspektiv Bente Kaj Henriksson.

Blogg
Genväg 31/1 kompassnålen stannar, ny strategi i sikte
Vilsevals 31/1 om sökandet efter en strategi som är genvägar
Det är aldrig före sent att skapa en ny väg i livet 13/11 Trettifyra minuters samtal med och om mig i Lasse och Margaretas psykologibyrå. Andra halvan av samtalet handlar om Kunskapsnystanet.
Hur blev det så här? 30/10-19 Lasse Margaretas psykologipod med mig och Kunskapsnystanet som huvudpersoner.
Egenterapi under vattentramp 28/10-19  I väntan på besked från förlag.
Tänk om jag ändå hade 30/9-19 Eftertänksamt om barnboksutgivandet.
En debatt av brösttoner 5/9-19 En blogg om vaccinationskritik och om att tala både i egen sak och folkhälsans. 

Provbilder och bildmanus
Omslag till Signe Mystiskt sjuk, både fram- och baksida. Bild Anna Pers Bräcke

Uppslag i Signe Mystiskt sjuk. Efter att Signe varit hos doktorn ska hon börja äta medicin. Det går inte så bra och hon bestämmer sig för att vägra. Bild Anna Pers Bräcke 

Uppslag i Signe Kunskapsdetektiv. Signe berättar hur fästingar överför smitta. 
På nästan alla uppslag finns två bifigurer. Alter, den hundliknande varelsen, är Signes härmande och hispiga alter ego och Nysta, längst ner till höger, har nystat mycken kunskap i sina dagar och ställer reflekterande frågor till läsaren.  Bild Anna Pers Bräcke.

Uppslag i Signe Kunskapsdetektiv. Så här kan ett uppslag se ut som bildmanus. Jag har skisserat uppslagen digitalt i en nyinköpt iPad pro och programmet Procreate. Det var ett tidsbesparande lyft att kunna digitalisera bildmanus på detta sätt. Ändringar görs lätt som en plätt.