Projekt‎ > ‎

Esters medicin

Skiss till en bilderbok 
om veckan då Ester blev både sjuk och frisk
med faktasida om Borrelia, Antibiotika och Resistens (och Epedimi?).


Det är sommar och sol. Livet är ledigt och lekigt. Kroppen har en masa hopp i sig och benen är fulla av spring.

bild på en glad Ester

Det här är Ester. Hon är fyra år, ska snart fylla 5.

Så här på sommaren klättrar hon, gungar, cyklar, badar, vattnar, vandrar, tältar. Och så äter hon jordgubbar, melon och glass. Ibland ritar hon och skriver sitt eget namn. Det är lekigt och roligt.

Bild Ester i helfigur – bildcollage på sommarens roliga härliga aktiviteter.

Mormor har hand om Ester och syster Amina en vecka medan mamma och pappa vandrar i fjällen. De var den veckan då något annat började hända, som inte var lika lekigt och roligt.  Det började en torsdag. 

Torsdag
Utflykt tångholmsbadet och båttur med både farmor och mormor. En toppendag. Men Ester är kinkig och motvalls. Det kan hon vara ibland. Ester snubblar och skrubbar knät. Det kommer grus i såret som måste tvättas. Ester är ifrån sig, hon vill INTE. På kvällen har Ester mörka ringar under ögonen.
- Hon måste ha blivit väldigt trött av utflykten och skråman hon fick på knät, tänker mormor.

Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, plåster på knät och aningens mörka ringar under ögonen


Fredag
Det är åter full fart med klätterlek i Pampas, Snigelparken och Skytteholmsparken. På kvällen går Ester och Amina på restaurang för att fira att veckan tillsammans gått bra och att mamma och pappa kommer i morgon. På kvällen har Ester ont i huvudet och är mörk under ögonen igen. Mormor tänker att Ester nog har tröttat ut sig väldigt i lekparken under dagen. Hon skulle nog ha haft solhatt på sig. 

Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, ont i huvudet och ännu mörkare ringar under ögonen


Lördag
På morgonen kommer mamma och pappa hem från sin fjälltur. - Åååå så mysigt. Vad de har längtat efter Ester och Amina. Ååå, att få grisa i sängen, hela familjen. 

Ester klagar över huvudvärk redan på förmiddan. När huvudvärken inte vill gå över börjar mamma och pappa fundera kring vad det kan vara. 
- Barnmigrän – finns det? - När fick morbror sin migrän egentligen? - Och när fick mormor sin? De ringer runt och frågar. Ingen fick sin migrän i den åldern som Ester är nu, nej långt senare.

Ester kan i alla fall cykla med mamma och pappa och syster Amina till farmor. Ester är jätteduktig på att cykla, plingar när hon vill passera gående, bromsar i utförsbacke, styr så fint. De umgås med farmor och övernattar. Ester får sova med Amina och farmor i farmors rum.

Den natten sover Ester oroligt. Hon har ont i benen. Till slut byter farmor och pappa plats så att farmor ska få sova bättre och Ester ska få vara nära pappa. Hon får ta alvedon och det hjälper.

Bild Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester mörka ögonringar, ont i huvudet och orolig natt med onda ben


Söndag
Familjen tar det lugnt på morgonen. Lite senare på dagen märker mamma och pappa att Ester rör sig annorlunda. Bara lite grann annorlunda, men ändå. Mamma, som ska bli fysioterapeut, gör tester som oroar henne. 

Inte någon nackstelhet. Det är bra. Men det är något som inte är bra med ryggen och hur benen svarar på signaler. Ester går nerför en trappa annorlunda än hon brukar och har svårt att böja sig till golvet. Å så har hon ont i benen, på eftermiddan även i armarna. Mamma förstår att förändringen har med kroppens nervsystem att göra och hon blir rädd för vad det kan vara.

Mamma och pappa blir riktigt oroliga. De antecknar förändringarna, vad de märkt och när.

Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, mörka ringar under ögonen, ont huvud, onda armar och ben


Måndag
På morgonen ringer mamma sjukvårdsupplysningen och får rådet att åka till barnakuten för undersökning. Där får de träffa en doktor. Hon undersöker Ester, lyssnar, testar och frågar.
- Jag misstänker att Ester fått borelia, säger hon efter ett tag.
- Har ni sett några fästingar på Ester?

- Njaä, säger mamma tvekande. Men så minns hon.
- För några veckor sedan, under midsommar då vi tältade, hade Ester två fästingar i naveln. Jag tog bort dem och har inte sett någon rodnad sedan dess. 

- Då är det än mer troligt att Ester fått borrelia. Nu behöver hon äta penicillin i 10 dagar, 3 ggr om dagen, till frukost, lunch och middag. Doktorn skriver ut ett recept så att medicinen som ska hämtas ut på apotek. Ester och mamma går tillsammans och hämtar ut medicinen.

Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, mörka ringar under ögonen, ont huvud, onda armar och ben


Tisdag
Penicillinet är flytande och Ester tycker det är äckligt. Hon vill inte äta medicinen. Hon vägrar.

Mamma och pappa vet att Ester kan få allvarliga sjukdomar längre fram i livet och som då blir svåra att behandla, om hon inte äter sin medicin nu.

De berättar så gott de kan om vad som kan hända om hon inte tar medicinen. Syster Amina peppar henne att vara duktig och äta medicinen. Men Ester vill inte. Hon gråter och skriker och vägrar.

Vid frukost tar det en hel timme av lock och pock innan Ester tar sin medicin. Alla är svettiga av bråket. Ester får ändå både beröm och lite godis.

Mamma och pappa tycker att hon gör saken värre än vad den är. Så farligt är det väl inte att ta medicinen. Mamma ber Ester jämföra vad som är jobbigast, att svälja medicinen på några sekunder eller att gruva sig, skrika och bråka i en hel timme. Ester vill inte svara.

Vid lunch tar det bara en halvtimme av kinkande.
Till middag går det snabbt. Ester kan ta sin medicin själv. 
Efter varje gång hon tagit sin medicin får hon något gott som belöning. Exempel

Så här går det till. 
Mamma ställer fram ett glas med jos, en spruta med rätt mängd av medicinen och säger - Varsågod. Ester tar medicinen själv i sin egen takt.
Med lite övning går det riktigt bra. Ester har blivit duktig på att ta sin viktiga medicin. 

Bild Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, lite mindre ringar under ögonen, lite mindre ont i kroppen och ingen huvudvärk


Onsdag
Ester mår bättre. Hon har inte lika ont i kroppen och kan röra sig som förr. Ester har blivit riktigt duktig på att äta den viktiga medicinen. Hon berättar gärna för andra barn hur man kan göra och att det är lätt som en plätt. När mormor kommer på besök demonstrera hon hur man tar medicin.

Bild Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, utan huvudvärk och mörka ögonringar


Torsdag
Ester väcker mamma tidigt på morgonen.
- Jag vill ha min medicin. Nu. Den är viktig för att jag inte ska bli ännu sjukare senare, förstår du, mamma, säger Ester. Mamma går sömning upp och lägger fram medicinen. Sen går hon och lägger sig igen.

Det är sommar och värmebölja och livet är fullt av ledighet och klätterlek, bad och utflykter. Livet är återigen härligt. 
Sommaren fortsätter att vara solig, ledig och lekig. Esters kropp är full med hopp och benen fulla i spring.

Bildcollage över dagens aktiviteter
Bild Ester i pjamas med gossedjur, stolt, leende och på väg att bli frisk.


Comments