Kock i fina kök 

Karta Stockholms centrum

Jag jobbade som kock i närmare tio år med några av de främsta inom den dåtida gastronomiska eliten.

1 Operakällaren

2 DNs personalmatsalar

3 Royal Viking Hotel

4 Källaren Aurora

5 Eriks (Erik Lallerstedt)

6 Berns 

och på slutet fnaskade jag på diverse olika krogar i väntan på besked om ett helt annat jobb.

Operakällaren

Efter lumpen förbättrades arbetsvillkoren på Operakällaren.  Jag fick hoppa runt och lära från olika stationer och jag uppskattade att laga med inbjudna kockar. 

Men jag ville starta eget som gravör inspirerad av tiden i lumpen.


Dagens nyheters personalmatsalar

Under uppbyggnadsskedet av gravyrverksamheten behövde jag ett kneg och såg en annons av intresse. När jag visade mitt betyg från Operakällaren anställdes jag omgående som nattkock på DNs personalmatsalar.

Under tiden på DN upptäckte jag att företagsidén att bli gravör inte var en bra idé. Datoriseringen gjorde att mitt kunnande om manuell gravyr blev dyr och omodern. 

Då såg jag mej om efter ett intressantare jobb.


Forsmark kärnkraftverk

Farsans intresse för kärnkraft väcktes efter att Flickvännen och jag gjorde ett studiebesök där och berättade om vad vi fick veta. Han uppdagade lögnaktig information. Där och då började Farsan hålla ett vakande öga på vad som kommunicerades ut till allmänheten. 

Senare tog han på sej rollen att vara David mot Goliat i ett mångårigt och helhjärtat engagemang och för det blev han en kändis inom antikärnkraftsrörelsen i Sverige och även utomlands.

Royal Viking Hotel

Såg en annons och sökte, trots att det var Wolfgang Rauch som var köksmästare och som det gick rykten om. Bland annat skar personalen sönder däcken på hans bil 

´En Buckeberger till, tänkte jag, men man kan ju söka och se hur det blir.´ Jag sökte och förhandlade om lönen och dikterade en drel andra villkor så han alldeles tappade författningen. Wåfflan, alltså Wolfgang Rauch blev så paff att han inte fick ur sej nånting förrän jag gått. "Vilken stolle" sade dom till varandra, "han blir nog inte långvarig här". Dom fick fel, vi kompade riktigt bra ihop och jag blev senare hedhuntad till nästa arbetsplats.

Klippis

På det privata planet flyttade vi till Klippgatan i Solna, Klippis. D'r hade farmor och farfar bott långt tidigare.


Jag blev husets fastighetsskötare och här föddes Sonen.

Källaren Aurora

Jag blev rekryterad till Källaren Aurora av mina favoritschefer på Royal Viking som just börjat på det nedgångna Aurora för att få stället på fötter. 

Åren där blev kulmen på min karriär, en fantastisk tid, rolig och lärorik. Där avskedade faktiskt min egen chef, som inte gjorde sitt jobb och fick träna på mitt eget ledarskap. Dessutom blev jag, självpåtaget, vår teknikputte. Efter en insidens med våra gaspannor i källaren kom jag på att jag nog var ämnad för annat än att laga mat. I

Jag fick veta att Skansen sökte en maskinist och väntan på besked från dem fnaksade jag på lite olika ställen. Mest hos ErikLallerstedt.


Eriks

 Restaurangen Eriks Österlånggatan 17 drevs av Erik Lallerstedt och det var här jag jobbade hos honom en tid. Det var så himla nära att jag blev anställd där, och då hade mitt liv tagit en annan vändning. Men tillvaron ville annat. Jag gick hos honom av och till vid behov. 


Berns

Jag jobbade också ett halvår på nyrenovereade Berns som sökte kockar. Men där var det kaos och inget vidare alls. 

Till slut fick jag ett efterlängtat samtal från Skansen.

"Kan du komma hit så vi får titta lite på dej?"


Länkar till kapitlen

UPPVÄXTEN 1962 - 1982

KOCK I FINA KÖK 1982 - 1989

MASKINIST PÅ SKANSEN 1989 - 2001

MASKINIST I EGEN LÅDA  2001 - 2019 

SLAG I SLAG 2020 - 2023 då han fyllde sextio år.