Maskinist på Skansen

Sidan bearbetasKarta över Skansen 

med mina tekniska ansvars-områden markerade. 


1 Solliden

V min verkstad i Sollidens källare

2 Stora Gungan

3 Petissan

4 Marknadsgatan

5 Torslunden

6 Balderslunden

7 Nyloftet & Högloftet

V Lasse Ps verkstad (Inte mitt ansvarsområde, med Lasse P hade jag stort utbyte).

G = Godiskiosker

Sommarserveringar 

V = verkstad

B = luckan till utrymmet under jord som blev platsen för våra bärs-tankar som användes så länge jag jobbade där.

Elrevision

i Stockholm fanns fyra byggnader med gamla elsystemet och jag hade hand om tre, Solliden, Högloftet och Stora gungan. Fyra månader efter att jag anställdes skulle det göras elrevision, den första större grejen jag stötte på. 

Besiktningsmannen gjorde fruktansvät med nedslag och noterade vad som skulle åtgärdas och av vem, Skansen eller Skansen Restaurenger / Prokorida. Vi kom att byta punkter med varandra beroende på resurser och kompetens, för att få det att funka över huvud taget. Det tog några år att få jobbet gjort och jag lärde men massor och blev felaktigt betraktad som elektriker.  Bilden visar inte elrevisionen på Skansen.

Skansens byalag och Höstmarknaden
Farsan och kärnkraften

Farsan tog på sej rollen av att vara David mot Goliat, kärnkraftsetablissemanget. 

Hellre aktiv i dag än radioaktiv i morgon.

Hasse Alfredsson

Hasse kom till Skansen på våren efter milleniekiftet. Han var Skansenchef i tre år och på den tiden gjorde han mer för Skansen än vad tidigare chefer gjort på trettitre år. 

Han såg till att göra Skansens finansierat av staten som den riksangelägenhet den är och han var en fena på att fixa pengar. Under hans tid hände det massor. Jättekul. 

Men han hade motstånd också. Internt.

Gör du allt?

Jag var svältfödd på erkännanden. Men de förekom. Vid ett tillfälle klev jag in och fixade trerättersmiddag med servering på Högloftet för ett internt sällskap. Det hade blivit miss i bokningen, käket var inhandlat men det fanns ingen personal som lagade, serverade eller diskade. Då satte jag på mej ett förkläde med spets utanpå mina vanliga arbetsläder och löste situationen.

"Va!? Gör du allt?" sa dom.

Efteråt fick jag kred.

Bredbandet

Jag hörde att Skansen skulle få bredband och lade min näsa i blöt i hur bredbandet skulle dras. Rakt upp via Novilla, utställningslokalen, på andra sidan om staketet där byggnadsavdelningen ligger, upp till apberget och Jonas akvarium, hans lokal högst upp och därifrån i en kulvert till Sollidens källare. Genom Solliden och på andra sidan i ett telerör på grönytorna ända till administrationen. Det behövdes en avlämningspunkt, den hittade jag i en skrubb på Solliden. Den fick dom ta på villkoret att jag fick bredband ner till mej i källaren. Bilden - exempel på en patchpanel som förgrenar bredbandet.

Länkar till kapitlen

UPPVÄXTEN 1962 - 1982

KOCK I FINA KÖK 1982 - 1989

MASKINIST PÅ SKANSEN 1989 - 2001

MASKINIST I EGEN LÅDA  2001 - 2019 

SLAG I SLAG 2020 - 2023 då han fyllde sextio år.