Uppväxten 

Nedanstående foton är tagna sommaren 2021, med undatag för fotona hämtade från ett familjealbum. 

Karta Solna - Roslagen - Gräsö

Under uppväxten flyttades jag runt. Vinterhalvåret i Solna - Norrtälje - Edsbro, på sommaren alltid på Gräsö. 

Jag gick på dagis och låg- och mellanstadiet i Norrtälje, och högstadiet i Rimbo. Gymnasiet gick jag ett halvår på restaurangskola i Kristinebergs slott på Kungsholmen, Stockholm och då bodde han hos mormor Essy i Solna. Det var ingen vidare bra utbildning så jag fick nog och drog till sjöss som kockljungman ett halvår, fick nog igen, jobbade på några olika arbetsplatser i Norrtälje och tillfälligheter ledde mej till den krävande högskoleutbildningen på Ålands hotell- & restaurangskola Mariehamn. Den skulle få avgörande betydelse för min framtid.

Solna

Det hela började för min del på Förvaltarvägen i Solna. I en tvåa på markplan med Morsan som var hemmafru, Farsan som jobbade på FOA, Försvarets Forskningsanstalt i Ursvik, och två år äldre Syrran och efter fyra år kom Brorsan in i bilden. 

Den här gräsmattan var en stor del av min värld, jättestor var den. Jag var en pratglad och nyfiken kille, som ville bli utsläppt i den större världen.

Här är jag nyss fyllda ett, redan nyfiken på livet.   Foto Privat

Gräsö

Alla somrar under barndomen tillbringade jag på Gräsö. Där fanns det alltid nåt kul att göra. Där fanns mycke mygg och en brunn som Brunnsgubben vaktade. Bilden visar mej och Syrran.

Foto Privat

Norrtälje

Under åren från dagis (förskola heter det nuförtiden) till högstadiet bodde jag på flera ställen i Norrtälje

1 Domherren, Domherrevägen.

2 Kvisthamra, Bergsgatan, tjänstebostaden

3 Kvisthamra, Bergsgatan, kråkslottet

4 Vigelsjö


Efter en sväng på kockgymnasium i Stockholm och en tur till sjöss återvände jag till Norrtälje och jobbade bland annat på OK konferens- och motorhotell och Frötuna kyrkogård. Senare gjorde jag lumpen på LV3.

Domherrevägen 

När jag var fem fick farsan jobb som laboratoriechef på Sporrong och vi flyttade till Domherrevägen. En trea i bottenplan på gaveln mitt emot Parkskolan. Jag började på dagis i stadsdelen Grind dit jag gick själv. På andra sidan leråkern, som är gräsfält idag, låg stadsdelen Grind och dagiset, och där bodde grindgrisar. Det var här jag räddade en grindgris med en drake som fastnat högst upp på en telefonstolpe. Jag erbjöd sej klättra upp och ta ner draken och han blev själaglad. Och jag fick massor med stickor i låren, som morsan hjälpte mej att plocka bort. Jag fick bannor också, för byxorna var i sånt erbarmligt skick.

Tjänstebostaden 

Jag trodde att jag skulle börja skolan i Parkskolan som låg granne med bostaden på Domherrevägen, men det skulle jag inte. Jag fick börja på Kvisthamraskolan på andra sidan stan. Vägen dit var lång för mej, en sjuåring, som gick där med min bandyväska i handen.

Förmodligen visste föräldrarna att familjen skulle flytta till en tjänstebostad på gaveln fyra trappor upp utmed Bergsgatan, men det visste inte jag. Då bodde jag rakt ovanför Societetsparken och nära Kvisthamraskolan där gick jag låg- och mellanstadiet. Efter flytten fick jag nära till skolan. 

Låg- & mellanstadieskolan

Kvisthamraskolan, en L- & M-stadieskola, gick välartade överklassbarn från Kvisthamra.

Här var jag en udda filur, men jag hävdade sig genom att vara mästare i att klättra uppför stuprör, kasta snöbollar och kottar på allt möjligt.

Kråkslottet

Farsan fick nys om att villan andra sidan Bergsgatan var till salu och köpte den. Den var som ett kråkslott med två glasverandor. Då fick jag närmast av alla till skolan och huset och omgivningarna erbjöd mycket att upptäcka. Jag tog hjälp att vidga min värld utanför de närmsta kvarteren med morsans jättestora gula jonne.

En tid hyrdes nedre glasverandan ut till en konstnär, en serietecknare. 

Jag klarade inte av låsta utrymmen, pillade mej i hemlighet in och fascinerades av det jag såg. Men det gav också känslan av att ha blivit påkommen. Det här skulle jag nog inte titta på.

Serietecknaren heter Leif Rundqvist och han gjorde en populär pornografisk serie för vuxna om James fjong. I dag skulle man betrakta honom som sexmissbrukare.

Gårdshuset

En kväll när jag kom hem från en tur på morsans gula jonne. Det var skymning och jag kunde inte stå emot lusten att rota i några förbjuda kartonger. 

När jag försiktigt öppnade en liten ask fann jag ett öga. När jag öppnade en liknande ask fann jag ett till. Eftersom det var förbjudet att rota där kunde jag inte skrika av förskräckelse heller. Efter en evighet, eller kanske bara någon sekund, förstod jag att jag hittat farsans ögonproteser. 

I boken får vi veta hur det kom sej att farsan hade ögonprotes.

Vigelsjö 

När jag var tio skildes föräldrarna och jag flyttade med mina syskon, Morsan och hennes nya karl Leif till Vigelsjö, en trea på gaveln, fjärde våningen utan hiss. Översta lägenheten till vänster i bilden.

Där var det tomt på grejer att pilla med. Inte ens Morsans gula jonne kom med i flyttlasset. 

Men jag fann på råd. Det var i närheten av bostaden som jag genomförde kraftledningsexperiment som beskrivs i inledningen av boken. Då var jag nära att dö.

Handbok i kemisk teknologi

Den här boken lånade jag av farsan. Den var ovärderlig då jag i lönndom utvecklade "min lilla hobby" från elva till sexton års ålder.

Varleda

I högstadiet i Rimbo träffade jag Håkan som bodde på Varleda. Vi blev som ler och långhalm under högstadiet. 

Längs till vänster på svinstallet, vid de två fönstren på övervåningen, fanns en praktikantlägenhet. Där bodde Göran, som fick stor betydelse i mitt liv i flera år. Han blev som en mentor.

Rånäs festplats

Från åttan var vi mycket ute i svängen. På Rånäs träffade jag en trevlig tjej, jag var tretton, skulle fylla fjorton och hon var mycket äldre. Hon tog mej i hand och där, under själva dansbanan, under det vita stängslet på Rånäs dansbana begicks min sexuella debut. Det var snabbt avklarat på första försöket, men hon gav sej inte så vi fick köra en gång till.

Efteråt har jag tänkt att hon kanske tyckte om små pojkar.  

Edsbro och Kak-Jesus

Samma höst som jag började högstadiet flyttade familjen till Edsbro. En gudsförgäten plats och jag tyckte det var ett nerköp. Jag lärde känna några grannar, bland annat Pekka som inte var Guds bästa barn och inte drog sej för att göra inbrott och sabba.

Jag hade aldrig varit sugen på att göra inbrott, men ska man göra det så ska man göra det med finess. Det ville jag lära Pekka som inte utmärktes av finess nånstans.

Här, vid det nedlagda bruket i utkanten av Edsbro, bodde Kak-Jesus i en kulturkåk. Det blev platsen att lära ut inbrott med finess. Jag bröt mej spårlöst in - och ut- via fönstret som jag här på bilden pekar på. Pekka fick stå och vakta en bit från kåkens långsida. 

Om Pekka hajade finessen vet jag inte, men han uppskattade den i alla fall inte då.

Östervägen Solna

När det var dags för gymnasiet valde jag kockutbildning, för då får man käka tillräckligt. Jag gick på Kristinebergs restaurangskola och fick bo hos mormor Essy på Östervägen, Solna, nedersta våningen vid gavelns högra sida.

Där levde hon i sin egen nerdrågade värld utan nämnvärd kontakt med livet utanför. Hon var inte mycket till umgänge för mej, hon brydde sej helt enklet inte.

Kristinebergs restaurangskola

ligger på Kungsholmen i Stockholm. Här gick jag bara en dryg termin, för jag trivdes inget vidare och tyckte utbildningen var kass. 

Istället drog jag till sjöss. 

Kockjungman

Jag tog värvning på en styckegodsare, ungefär som på den här bilden. 

Där jobbade jag knappt ett år och det blev första arbetsplatsen där jag utnyttjades brutalt. Men det var inte den sista.

När jag slutade som kockjungman lovade jag mej själv att aldrig mer ställa mej i ett kök. 

OK Konferens- och motorhotell

Det tog tre dagar efter hemkomsten innan jag stod och lagade mat på OK Konferens- och motorhotell, det som idag heter Hotell Roslagen. Där träffade en riktig kvinna, en pudding i en helt annan division än jag själv. Flera år äldre dessutom. Och hon stötte på mej.

Frötuna kyrkogård

Jag fick tips av styvfarsan att börja en kockutbildning på Åland. Sommaren innan den startade jobbade jag på Frötuna kyrkogård. Där fick jag gräva gravar för hand. Många ben var det och turisterna flockades.

Ålands hotell- och restaurangskola

Puddingen på OK Konferenshotell blev min Flickvän och vi gick var sin linje på den krävande Hotell- och restaurangskolan, en högskoleutbildning  i Mariehamn på Åland.

Efter det bar det av till Stockholm för praktik och för min del blev det fyra månaders praktik på Operakällaren. 

Operakällaren

Operakällaren var ett rävgryt vad gäller ekonomiutrymmen, utan ett enda fönster, med 260 fast anställd personal i Sveriges minsta kök i förhållande till serveringsytan, som var gigantisk. Festvåningarna, Entresolvåningen, Rotundan, Butiken, Bakfickan, Operabaren, Personalmatsalen, Verandan och berömda Café Opera och så Nobiskällaren.

Operakällaren var dessutom gammalmodigt organiserad, en kulturell ö dömd att försvinna. Ett hierarkiskt skräckregemente.

Här gjorde jag min praktik som avslutades på rotisseur-spisen med Pelle Karlsson som handledare (bilden). Av honom fick jag min första lektion i kulturell konflikthantering, mellan kökets kockar och den diskande turkmaffian. Under praktiktiden blev jag fast anställd. Men först skulle jag göra lumpen.              Foto Privat

Lumpen på LV3 i Norrtälje

Efter en aktningsvärd insats att göra mej så oduglig som möjligt blev jag inkallad som handräckningsvärnpliktig i tio månader vid LV3 i Norrtälje. Luftvärnet. Hemmastaden. Som malaj såg jag till att bli gravör.

Bilden visar Kaserngatan med gravyrverkstaden på den högra kasernens övervåning. Och den stensatta stigen i mitten av bilden har jag lagt.

Trots oviljan initialt blev tiden i lumpen en av de trevligaste i mitt liv. Verksamheterna jag blev satt att sköta, eller tog på mej självmant, blomstrade och jag blev en relationsbyggare av rang. Det hade jag inte nytta av som kock på Operakällaren, dit jag återvände efter lumpen. Men jag fick det senare. 

Länkar till kapitlen

UPPVÄXTEN 1962 - 1982

KOCK I FINA KÖK 1982 - 1989

MASKINIST PÅ SKANSEN 1989 - 2001

MASKINIST I EGEN LÅDA  2001 - 2019 

SLAG I SLAG 2020 - 2023 då han fyllde sextio år.