Maskinist i egen låda

Glassmaskin

När jag lämnade Skansen kom jag att syssla med mjukglassmaskiner. 

Det var av en ren tillfällighet, jag blev ombedd att bygga en glassbar i Gamla stan åt GB. In kom en maskin som ingen kunde nåt om och, ja, hur det nu var så fick uppdraget att installera och starta upp maskinen och dessutom laga den. Då upptäckte dom att jag kunde fixa glassmaskiner.   

"Vi har ett helt lager ed glassmaskiner som är paj nere i Jordbro. Det är bara att börja" sa dom.  

Det var så jag kom att syssla med glassmaskiner och verksamheten växte lavinartat. 

Bilden visar en maskin av märket Carpigiani, glassmaskinernas Rolls Royce.


Jag är fortfarande diversearbetare, precis som på Skansen, men nu står glassen för den ojämförligt största delen av mina intäkter. 

Kretskort

Det är mycket som kan gå sönder i en glassmaskin. Kretskortet, till exempel. Kretskort finns i snart sagt alla maskiner.

Glasser

På marknaden minskar mjukglassmaskinerna i antal för det är för dyrt att underhålla dom. Glass på tråg och försäljning på kula har tagit över och mängden smaker och tillbehör ökar. 

Gelato heter grundprodukten som alla använder sej av och smaksätter efter egen idé. Alla utom en. Dom har jag samarbetat med i många år.

Stockholms glasshus vid Valhallavägen intill Tessinparken gör allt från grunden, dom håller på med vaniljstänger, ägg, grädde och riktiga smaker och dom gör fantastiskt god glass. 

Lyft av kiosk, kranbild

Jag ansvarar för transporterna av alla GBs glasskiosker till centrala Stockholm. På försommaren ställs de ut och på eftersommaren flyttas de tll en depå. 

Då behöver man känna till kranbilens dimensioner och ha tillstånd och följebilar, ibland göra gatuavstängningar vilket Polisen har synpunkter på, och tunnlar ska passeras och gud vet vad.

Bilden visar en kiosk som lyfts av intill Kungliga slottet.

Stora events behöver råddare

Som råddare, alltså scenarbetare, jobbar jag några få dagar på ett år. Under en kompis, Lasse Larsson, som i sin tur jobbar under Live Nation. De här jobben betraktar jag som semester.


Scenarbetena utförs av olika grupper, t ex "locals" -  t ex och dom fler olika grupper  dom kommer med artistens prylar. 

Jag är en "local" och mina uppgifter brukar vara att stängsla och    ... och ... lite alltiallo, som vanligt. Men jag undviker att syssla med artistlogerna för dom, artisterna, är ofta lynniga och krävande. Diviga liksom. In absurdum.

Udda uppdrag

Jag fick en del udda uppdrag. Som att fixa det flödande vattnet ur Poseidons hand. Det är snubben som står och håller en snäcka i sin vänstra hand högt upp i luften. Det var ett svårt uppdrag sju meter upp i luften utan vettiga arbetsställningar.

Nu flödar vattnet ur Poseidons hand där han står på Millesgråden och blickar ut över Värtahamnen och Norra Djurgårdsstan. I åtminstone 30 år till.

Bostadsrättsföreningen

I mer än 30 år har jag jag varit teknikförvaltare i en av bostadsrättsföreningarna på Nybodagatan i Solna. Det började med att vi flyttade dit, Hustrun, Sonen och jag. Jag blev tidigt involverad i förvaltningen. Kort därefter föddes Dottern och vi bodde där i tio år. 

Efter det har jag i varierad omfattning varit anlitad under åren. Centralt i mitt engagemang i föreningen pannrummet, hjärtat kring vilket det tekniska cirkulerar. Jordvärme, frånluftsvärmeåtervinning mm.

Förbättringar har gjorts under åren och kopparledningarna på bilden är synliga spår efter mej.

Vietnam

Under mina mer än tjugo år som maskinist i egen låda har jag haft semester två gånger. 

En minnesvärd resa till Mongoliet 2015  och en annan resa till Kina och Vietnam 2019. 

I Da Nang Vietnam, kom jag att träffa en mekaniker. En flygplansmekaniker som var specialiserad på A37, det flygplan som amerikanarna använde mest under Vietnamkriget. Med det gemensamma intresset gick det mycket bättre att förstå varandra utan ett gemensamt talspråk. Han berättade om kriget, och hur han blev tillfångatagen av Nordvietnameserna men inte avrättad, för dom behövde hans kunskap om de amerikanska grejerna.

Bilden visar mekanikern med struken skjorta och hans familj som ställde upp för fotografering av det celebra besöket.

Länkar till kapitlen

UPPVÄXTEN 1962 - 1982

KOCK I FINA KÖK 1982 - 1989

MASKINIST PÅ SKANSEN 1989 - 2001

MASKINIST I EGEN LÅDA  2001 - 2019 

SLAG I SLAG 2020 - 2023 då han fyllde sextio år.